Zwaar bloeiende menstruaties. Oplossing.

Zo. Tot zo ver het idee van een beetje mysterieus blijven… oh nee, dat was ik toch al niet. Maar ik vond het wel een belangrijk onderwerp. Of, ik vond de oplossing het delen waard. Niet dat het wat helpt aan het feit an sich maar wel aan het draaglijker maken.

Ja, ik heb nu gewaarschuwd.

Zwaar bloedverlies voor een goth-verantwoorde bleke teint.

Het is iets dat ik mijn hele -menstruerende- leven al heb: flink bloedverlies. Onhandig maar niet onoverkomelijk.

Mijn hb is altijd laag maar ik functioneer ermee. Ik gebruik laag gedoseerde ijzerpillen om het aan te vullen. Dat is beter dan ijzerpillen van de huisarts. Op de site van de RUG meer hierover.

IJzer en zwangerschap

Ik heb tijdens al mijn zwangerschappen op enig moment een te laag ijzergehalte gehad, en altijd was het na een paar weken ‘keurig’ op peil met bijvoorbeeld FerroMax (65 mg)  Darmfloraverwoestende ijzerpillen zijn juist tijdens de zwangerschap een slecht idee omdat een baby bij de geboorte de darmflora van mama als eerste in zijn lijf krijgt.

Als je een buikpijnbaby wil, moet je doen wat mijn huisarts adviseerde: zware ijzerpillen slikken en eventuele obstipatie verhelpen met laxeerpillen.

Bloedbad

Na de geboorte van de vierde is het echter wel heel gortig. Elk uur naar de wc voor een nieuwe megamaxisupertampon-gortig. En dat stopt niet, ’s nachts. En daar wordt een mens niet vrolijk van.

Een gewone menstruatiecup is handig, maar met dergelijke volumes ook een wat frustrerende aangelegenheid. En toen kwam ik uit bij de Merula Cup XL. Die heeft de capaciteit van een half zwembad en is toch niet lang.

Menstruatiecups wat?

Voor de mensen die niet bekend zijn met menstruatiecups: het zijn (meestal) siliconen ‘bakjes’ die je in je -daar ja, voor ik weer gevonden wordt op dubieuze zoektermen- inbrengt.

Als je de juiste hebt, voel ze hem niet zitten, ze kunnen langer blijven zitten dan een tampon door het materiaal: medische siliconen, dat minimaal dertig dagen in het lichaam kan blijven zonder dat het lichaam het af gaat stoten. Maar na een halve dag, is het wel zo fris om de cup even te legen en te wassen.

Ze genereren geen afval, nare luchtjes en tasten je slijmvlies niet aan. Omdat je jaren met een cup kan doen, scheelt het een boel geld, ook al heb je niet in een keer de juiste gevonden. De capaciteit is groter dan van tampons.

Hoe dan?

De cup moet niet hoger zitten dan je baarmoedermond. Hij moet eenmaal ingebracht wel een vacuüm hebben maar ook goed openklappen. Doe je iets fout, dan krijg je lekkage en moet je alsnog gaan hannessen met extra antileklaagjes en het idee van een cup is juist dat het zo makkelijk is. Zou moeten zijn.

Welke cup en welke manier van inbrengen -er zijn er meerdere- de beste is, is een kwestie van uitproberen en dat kan best een paar menstruaties duren. De gebruiksaanwijzing en handige tips van gebruiksters kan je lezen op bijvoorbeeld putacupinit.com of een facebookpagina van de betreffende fabrikant.

Welke cup jou het beste past hangt af van je aantal zwangerschappen en geboortes, je bouw en fysieke activiteit. Voor mij was deze perfect, mede omdat de capaciteit zo groot is. Het is wel een behoorlijk stugge cup en dat kan even wennen zijn, zeker als je nog nooit een menstruatiecup gebruikt hebt.

Na verschillende manieren die soms wel, soms niet werken kwam ik erachter dat de cup ondersteboven inbrengen en dan draaien perfect werkt. Bij mij. Niet vies zijn van enig fysiek contact met je eigen lichaam is wel zo handig 😉

De jubel.

Maar dan. Serieus. Zo fijn. Ik kan vier uur lang gewoon andere dingen doen, zelfs op de tweede en derde dag. Daarna hoef ik er alleen ’s ochtends en ’s avonds een keer aan te denken. Ik kan in de tussentijd gewoon gaan wandelen of boodschappen doen zonder bang te zijn dat ik ergens tussen de bomen op -gruwel- op een openbaar toilet mijn cup moet gaan legen of -dubbele gruwel- doorlek.

Het is echt het verschil tussen een heel irritante, frustrerende en bloederige aangelegenheid en een paar ‘gewone’ dagen met een handeling extra als ik toch naar de wc ga.

Plus menstruatieondergoed voor ’s nachts

Voor ’s nachts gebruik menstruatieondergoed van Thinx als back up. Het ziet eruit als gewoon ondergoed maar het kan het bloed dat in twee tampons gaat, opnemen. Het voelt niet bloederig of vies en het zorgt ervoor dat ik gewoon tot de wekker gaat kan blijven slapen en dat is zo zaligHier wat meer informatie. (soortgelijk ondergoed is er ook voor mensen met incontinentie, misschien een tip voor wie dat nodig heeft)

Thinx schijnt ook weer kvt te zijn (haha) want niet feministies enzo. Dat wist ik niet toen ik het kocht maar ik ga het ook niet ritueel verbranden in de tuin. Er zijn genoeg alternatieven, gelukkig.

Dus.

Voor mensen met hetzelfde probleem -ik weet dat ze er zijn- is het misschien een goede oplossing. De mijne kocht ik hier.