One scarf to rule them all…

81KCtnEKpTL._UY445_Ja, ik ben fan van het hebben van ‘een’. Een aardappelschilmes. Een dekbedhoes (al jaren). Een outdoorjas. Een paar winterlaarzen. Een ring. Een man (al 20 jaar, dit jaar). Een handtas. Je snapt het wel.

Maar een sjaal, die had ik nog niet. Ik had meerdere sjaals want ik draag in de winter bijna altijd een sjaal. Want Noorse winter = koud maar ik heb geen zin om mezelf in pakken in dikke, oncharmante truien en dan is een sjaal rond de nek een fijn alternatief.

Maar hoe vind je een goede sjaal? Een dunnere en warme sjaal is synthetisch en gaat zweten, zelfs al is het min tien. Het gevoel van een berg op wandelen en het warm krijgen en afkoelen met iets al te synthetisch rond je lijf is… nah, niet fijn.

En dan is er nog het vreselijke statische gevoel van zulk spul zeker bij droger weer. Ieuw.
Met die synthetische dingen word je nog kouder dan je was en dat was al niet warm. Een wollen sjaal is ‘bulky’. Grof en groot en als het tegenzit, prikt ie nog ook.

Er zijn merinowollen exemplaren hier te koop maar die zijn vaak te ‘sportief’. Als mijn kleren iets niet moeten uitstralen, is het dat ik graag beweeg.
Ik word met opgetrokken wenkbrauwen aangekeken omdat ik midden in de winter met een rok, panty en nette jas het bos in ga (maar wel met kaplaarzen) maar ik zie het punt niet van outdoorkleding als ik geen dagen door weer, wind en minusgraden ga huthoppen.’t Is echt niet nodig.

Hm. Wat dan. Wel, het oude beproefde ‘geld tegen je probleem aangooien’ werkt perfect. In het geval van kasjmier dan. Ja, des te minder spullen ik heb, des te kieskeuriger ik word.

Kasjmier of kasjmir is een type wol afkomstig van de Kasjmirgeit. De wol is genoemd naar het gebied Kasjmir in India, Pakistan en China. Uit dit gebied komen de oorspronkelijke geitenrassen.

De Kasjmirwol is een fijne en zeer zachte, soepele vezel, 19 tot onder 12 µm. Ze wordt traditioneel gewonnen door de ondervacht van de geit te kammen, maar in de moderne bedrijven worden de geiten geschoren. De hoogste kwaliteit Kasjmier is afkomstig van de nek en kin van de geit. De geiten hebben de kleuren wit, grijs, bruin en zwart. De gewenste fijne vezels zitten alleen in de ondervacht.

Als gevolg van de fijne vezels hebben artikelen van Kasjmirwol zeer goede warmte-isolerende eigenschappen bij een laag gewicht. (bron: wikipedia)

Uiteindelijk kocht ik een omslagdoek / sjaal / wrap bij Italy in Cashmere. Gemaakt in Italië, geheel van Europese materialen. Zelfs de verpakking is gemaakt in Europa.

En, is het wat?

Ja, het is het fijnste accessoire ooit. Samen met mijn handtas maar die houdt mijn nek niet warm. De sjaal (wrap) is gemaakt van heel zacht materiaal, het weegt ‘niets’, het is heel klein op te vouwen, veelzijdig en ruikt niet geit. Het is simpel gebreid. Geen patroontjes, geen moeilijke dingen. Je kan hem op 400 manieren om doen.

Ik kan buiten zitten op een koele avond met een shirt met lange mouwen en alleen deze wrap om en dan heb ik het aangenaam. Ik kan hem gebruiken als sjaal en dan krijg ik het niet koud op de koudste dag.
Ik kan hem op een frisse avond over mijn benen leggen op de bank en dan is het warm. Ik zou hem als extra laagje in bed kunnen gebruiken op koude winternachten en het warmer hebben dan met de wollen deken over het dekbed.

Ik weet dat er genoeg mensen zijn die denken: belachelijk, mijn sjaal van de hema / kringloop / whatever houdt mijn nek ook warm’ en dat is ook zo. En een deken houdt mijn bed warm, een trui houdt me warm om zomeravonden (de warmte blijft zelden hangen zoals in Nederland).

Maar een sjaal gebruik ik het hele jaar door. Op koude winterdagen tot afkoelende zomeravonden. Ik wilde iets wolligs, zodat het niet warm, klam en vervolgens koud aanvoelt zoals katoen of polyestr. Iets dat gemaakt is in Europa. Iets waar ik hopelijk minstens tien jaar mee doe en dat daarna kan worden gerecycled. Iets zonder microvezels en kinderarbeid. Iets van zuiver materiaal. Iets dat piepklein op te vouwen is. Iets zwaar multifunctioneels, ik houd van dingen die multifunctioneel zijn. Deze sjaal maakt me gewoon blij als ik hem ’s ochtends om doe.

Iets kopen dat niet helemaal naar je zin is, is doorgaans zonde van je geld. Misschien niet in de aanschaf maar wel op de lange termijn. Liever een sjaal van 150 euro die je +600 keer met plezier gebruikt dan een van 15 die je 30 keer gebruikt terwijl je je er eigenlijk aan ergert en vervolgens weg doet. (om weer zo’n exemplaar te kopen)

De komende jaren zal ik hopelijk geen geld meer uitgeven aan een sjaal en zelfs een extra vest is met deze sjaal / wrap vaak overbodig.

Als je ook een sjaal of wrap wil bestellen, met de code DISCOUNT15 krijg je 15% korting. En nee, ik krijg er niets voor of je dat wel of niet doet maar in het begeleidende briefje stond dat ik deze code kon delen met vrienden of familie. De meesten van jullie zijn geen van beide, maar ik denk niet dat ze het erg vinden op een sjaal extra te verkopen, dus bij deze 😉