Zelfzorg.

Ik merkte twee jaar geleden dat mijn kleding zich op een wat glijdende schaal bevond. Omlaag glijdend, wel te verstaan. Dat kwam op zijn beurt omdat ik me niet op mijn gemak voelde in mijn lijf.
Drie jaar geleden was ik zeven kilo zwaarder dan nu -mede dankzij constant honger door borstvoeding geven- en dat voelde niet goed. Ik was niet zwaar ontevreden maar voelde me niet zo goed als ik me kon voelen.

Langzaamaan verloor ik die kilo’s. En in plaats van leggings met tunieken, draag ik weer jurken en rokken. In plaats van praktische achter-de-kinderwagen-door-de-modderschoenen draag ik weer hoge laarzen met hakken.

Voor alles is een tijd en plaats. Maar toch denk ik dat het belangrijk is om te zorgen dat je je zo goed mogelijk voelt over jezelf. Daarom ben ik zwaar fan van de ’10 item wardrobe’. Het dwingt je na te denken over wat je koopt en in je kast legt, over veelzijdigheid en combineerbaarheid zodat je niet elke dag in de zelfde legging met hetzelfde lange vest en de zelfde tuniek loopt. Op de zelfde achter-de-kinderwagen-door-de-modderschoenen.

Natuurlijk draag je op je eigen zelfvoorzienende boerderij geen satijnen jurk en mest je geen stallen uit met een lange rok. Je gaat er ook niet mee fietsen. Maar je hoeft niet bij alles wat je doet, je oude rommel aan te trekken.
Als je ‘alleen maar je kinderen van school haalt’ is er volgens mij geen reden om jezelf niet zo netjes mogelijk aan te kleden. Tuinieren kan net zo goed in een jurk als in een broek. Het hoofddoel is jezelf goed voelen. Over jezelf.

We voelen ons allemaal mooier als we extra moeite doen voor onszelf. Ons haar netjes in model, een verzorgd gezicht en kleding die flatteert.
Of het nu een spijkerbroek met een t-shirt is of een ingewikkelde jurk en hoge hakken, het moet niet te strak of te wijd zijn, opkruipen, afzakken, irriteren, knellen, ons lelijker maken, gelaatskleur grauw maken, minpunten benadrukken of andere nare dingen doen.

Ik vind niet dat elke vrouw in een jurk moet lopen, excuus als ik die indruk wekte. Ik weet dat ik me er veel beter in voel maar ken genoeg vrouwen die zich vreselijk opgeprikt en ongemakkelijk voelen in een jurk en dat maakt niemand knapper. Aandacht geven aan jezelf wel.

Het leven met kinderen -een, of vier, of acht- is altijd druk. Maar jezelf helemaal achteraan zetten qua prioriteiten, is zo zonde van de vrouw die je nu bent. Ja, de volgende generatie opvoeden is naar mijn idee belangrijker dan de nukken en wensen van de huidige generatie maar een moeder die zich de beste versie van zichzelf maakt, is goed voor het hele gezin.

Goede verzorging is netter dan een jurk van honderden euro’s. Schone en hele kleding netter dan een designspijkerbroek vol gaten.

Het is fijn voor jezelf om je goed te voelen. Ik krijg veel meer gedaan als ik ’s morgens vroeg gewassen, opgemaakt en aangekleed aan het ontbijt zit dan wanneer ik om twaalf uur nog in mijn vuil loop, met mascara van gisteren inmiddels op mijn kin.
Maar: of je nu een jurk en een panty aantrekt, of een versleten legging met een t-shirt, je aankleden is evenveel werk! Je haar kammen, mascara en een beetje lipgloss opdoen en wat crème smeren kost welgeteld 2 minuten van je tijd maar het is een verschil van dag en nacht. En het mooie is, als je er goed uitziet, ben je ook veel minder geneigd tot rondhangen en rommel eten. Ik wel, in elk geval.

Het is een goed voorbeeld voor je kinderen. Ze leren zo dat ze het waard zijn om moeite voor te doen, want jij doet dat ook voor jezelf. Het is fijn voor je man partner en dus voor je relatie.

‘Don’t rely on your natural beauty‘ zeiden Trinny en Susannah. Gelijk hebben ze.

Als je jezelf niet voorop zet qua prioriteiten, eindig je achteraan. Op je eigen lijstje nog wel. Want er is altijd iets ‘belangrijker’.

Enerzijds boeit het bijna niemand hoe je eruit ziet. Anderzijds: je hebt wel een publiek. Mensen kijken wel naar je. En bewust of onbewust, vinden ze iets van je.
Of je laat zien dat het je ook allemaal niet zo interesseert, of dat je een hogere standaard hebt. Mensen behandelen je grotendeels zoals je jezelf presenteert.

Pasgeleden was het warm en heel Noorwegen -på landet- verruilt dan lange sportkleding voor korte 45f09460c1285e626a6daa7524e3afd6sportkleding.
Bij een bushalte stond een vrouw (Braziliaans ofzo) en ze droeg een rechte knielange zwarte rok en een witte blouse met driekwart mouwen en platte schoenen. Zo simpel, maar ze stak overal bovenuit met haar verschijning en dat maakte me blij.

Als we een foto van de jaren vijftig zien met mannen en vrouwen in mooie pakken en sierlijke jurken, dat maakt toch vrolijker dan het straatbeeld anno nu. Mensen leken meer waardigheid en zelfrespect te hebben. Leken? 😉

Waarmee ik maar wil zeggen: hoe dan ook, ben je het ook waard om tijd en geld aan uit te geven, om er goed uit te zien in wat je graag draagt.
Om goed eten in je lichaam te stoppen, in plaats van rotzooi die je denkt lekker te vinden maar waar je je later slecht door voelt.  Om jezelf te verzorgen. Maak jezelf een prioriteit. Je kan het beter voor jezelf claimen, dan het slachtoffer zijn van je eigen onbaatzuchtigheid.

4 Replies to “Zelfzorg.”

  1. Ik heb een periode absoluut geen jurken/rokken willen dragen, maar vorig jaar kocht ik een jurk van King Louie, en ik ben om! Dat model past perfect bij mijn figuur (slanke taille, wat bredere heupen). Inmiddels een tweede jurkje gekocht van hetzelfde model, en deze valt ook zo mooi! Ik vind mijn bovenbenen lelijk dus ik zocht iets voor net over de knie. Ben er zo blij mee!
    Ik ben verder eigenlijk wel een broekenmens, lange broeken want ik een korte voel ik me diep ongelukkig. En ik loop overdag never nooit in een joggingbroek, alleen als ik ziek ben zou ik dat bedenken. Ik fiets zelfs niet eens in sportkleding naar de Pilates-les, haha.

    1. Heb ook vijf King Louie jurkjes en die draag ik 95% van de tijd. Zo ideaal, nergens te strak of te kort en niet overdreven maar toch blije prints. Joggingbroeken, daar begrijp ik ook werkelijk niets van, haha.

  2. Hier ook een jurkje, met name in de zomer naar mijn werk. Vind een korte broek dan echt niet kunnen en een jurkje draagt toch lekker luchtig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s