Een goede relatie.

In de jaren met de man -twintig over een maand- heb ik het nodige geleerd. Over wat wel werkt en wat niet. Dat maakt me geen expert maar aangezien mensen zo nu en dan aan ons vragen wat ons geheim is -we lijken nog zo verliefd-, deel ik mijn ervaring 😉

Allereerst: zeuren helpt niet.

Je verbolgen voelen, op je tenen getrapt en je niet gewaardeerd voelen. Vroeger was ik echt zo pissig als een t-shirt naast de wasmand lag. Ik dacht -en zei- ‘hoe moeilijk is het om dat IN de wasmand te doen, ik blijf bezig, dat zie je toch’ enzovoort. Zaag, zaag.

Ik was soms boos om iets dat ik zelf niet eens onder woorden kon brengen maar waarvan ik wel vond dat de man dat moest begrijpen. Logisch toch? 😉

Maar het helpt niet. Een t-shirt of sok zelf in de wasmand doen en er niet meer over mekkeren, is veel beter voor iedereens gemoed. Want, is het het waard? Nee.

Vaak zien we zelf niet wat mannen ‘verduren’ van ons. Onredelijke PMS-buien, gezeur over die-en-die vriendin zonder dat we zijn oplossing willen horen, winkel-in-winkel-uit op een vrije dag, etentjes met die ‘leuke’ vrienden….

Ik vraag iets en als de man het niet doet, doe ik het. Zonder me er druk om te maken. Het probleem is dat we vaak iets verwachten, zonder dat kenbaar te maken. En vervolgens boos worden als de verwachting niet wordt ingelost. Als ik wil dat de man iets doet (buiten de dingen om die hij toch al doet) moet ik het vragen, hij is niet helderziend.

Mannen en vrouwen zijn verschillend

De man kan piepkleine babymeisjes in schattige roze jurkjes frommelen waar ik niet verder kom dan een rompertje. Ik hak graag hout met mijn toffe Ochsenkopf bijl.

Verder weten we dat we verschillend zijn en allebei goed zijn in verschillende dingen. We vullen elkaar goed aan. Een traditionele taakverdeling past perfect bij ons. Ik ben beter met de kinderen en het huishouden en hij met scheepsmotoren en AutoCad.

Ik las dat 7 van de 10 jonge Noorse vrouwen liever willen worden onderhouden door een man. Dat klinkt zo lelijk, misschien wil 7 van de 10 Noorse vrouwen liever een beter passende taakverdeling. De vrouw niet de voor vrouwen lastiger competitie van de werkvloer, de man niet de voor hem lastiger taak van het organisatie van het huishouden.

Nogmaals, het hoeft niet van mij maar deze manier moet wel gewoon bespreekbare optie zijn, zeker voor jongeren.

Doe moeite voor elkaar

Ik weet dat de man me graag ziet in jurkjes, hoge hakken en met fris los haar. Ik weet wat hij het liefst eet, dus ik maak dat doorgaans, ook al kost het meer moeite.

De man is zo attent om als ik iets wil (een kast, glazen bakje voor mijn verzameling of vogelhuisje) dat direct te kopen, te maken of ergens op te halen. Ik hoef het niet eens te vragen of hij dat doet.

Ik vind het fijn om de vrouw van mijn man te zijn. Ik houd intens veel van hem en neem hem en zijn liefde niet voor lief. En hij mij ook niet. Ik voel me altijd speciaal bij hem. ‘Aan je relatie werken’ vind ik een beetje eng klinken, we doen gewoon elke dag moeite voor elkaar. Want echter niet voelt als ‘moeite’ maar gewoon als liefde.

Let niet op wat de rest van de wereld beschouwt als ‘succes’

Zo veel verdienen en zo weinig tijd hebben dat je een stofzuigrobot, grasmaairobot en gordijnensluitrobot kan kopen? Druk druk druk? Kinderen van half acht tot vier op de barnehage? Vliegvakanties? Twee rijdende auto’s voor de deur? Bedankt, niet nodig.

‘Succes’ is voor mij als ik mijn man met onze dochter in een zelfgemaakte boot zie met een enorme glimlach op hun gezichten. Als ik ’s ochtends wakker word en besef hoe gelukkig ik ben met de man naast me. Als we ’s ochtends samen koffie drinken op het balkon.

Laat de ander

Modelbouw, een enorm aquarium, cd’s, cd-speler, auto-onderdelen, auto, boogschieten, een bootje, 300 chemicaliën om de auto te poetsen, poedercoaten… de man heeft zo zijn hobby’s. Ik kan er over klagen maar hij is zijn eigen mens, het is ONS huis en niet het mijne, ik kan hem moeilijk gebieden om zijn auto alleen nog met ecologische wasnoten te wassen.

Hij klaagt ook nooit over mijn raarheden. En iedereen heeft raarheden. Mensen die dat ontkennen zijn nog raarder. Beseffen dat je zelf ook geenszins perfect bent en dat de ander daar ook mee leeft, zorgt dat je de ‘fouten’ van een ander niet zo ziet.

Imperfecties en ‘mindere’ kanten…

Zijn niet dat. Het zijn grappige, irritante of wonderlijke dingen die hem alleen maar interessanter, menselijker en unieker maken. En dat is mooier, niet lelijker. Iemand die precies doet wat jij wil dat zou gruwelijk saai zijn.

Als ik wil dat de man verandert, moet ik ook zorgen dat ik het waard bent om voor te veranderen. Als ik loop te klagen in mijn oude legging en tent-trui dat hij zijn spullen moet opruimen, wekt dat wrevel maar wanneer ik mijn vrolijke goed geklede zelf ben (hehe) en begin met het opruimen van de troep, zegt hij als hij het ziet ‘laat maar lieffie, ik doe het wel’. (en het helpt ook dat hij heel bang is dat ik zijn dingen ‘organiseer’)

Dat iemand niet 100% aan jouw wensen voldoet, wil niet zeggen dat je diegene moet veranderen. Je eigen kijk hierop veranderen, is veel makkelijker. Jezelf veranderen is makkelijker. Iemand zijn die het waard is om voor te veranderen voor de ander. Denk hoe je zou zijn als je moest concurreren met een andere vrouw 😉

 

8 Replies to “Een goede relatie.”

  1. Wauw, van mij zou jij al je blogs, columns eigenlijk, mogen bundelen en uitgeven.

    Je slaat de spijker op zijn kop, en soms is die hamer even heel erg nodig (en dan versta jij de kunst zelfs dat met foam om de hamerkop te doen, complimenten!)

  2. Wat ben je een WIJZE vrouw,we hebben ook zo geleefd,bijna 50 jaar,helaas hij is niet meer…….Wel dat fijne gezin,ook met waardevolle principes.Ga zo door,en wat een ander doet of zegt,och……Blijf jezelf trouw.
    Nelly

  3. Wat goed verwoord! En helemaal mee eens. We kennen allemaal de neiging om de ander zo te vormen zoals wij het willen. Het werkt inderdaad niet. Geniet van de ander hoe hij de dingen doet. Wees nieuwsgierig naar elkaar. En laat een man vooral een held zijn af en toe. Ook al kan je veel zelf, een man vindt volgens mij niets fijner dan zich mannelijk te kunnen voelen. 😉

  4. ik heb echt een fantastische man, ook al (ruim) 20 jaar. ik ben hem wel een stuk fantastischer gaan vinden toen ik mezelf ook langzaam vormde naar bovenstaande ‘regels’ met als basis ‘zeuren helpt niet en ik heb alleen invloed op mezelf.’

    daarom doe ik nu gewoon het werk wat ik tegenkom, zonder te brommen over wat ik wel niet allemaal altijd moet doen. en ik doe moeite voor hem in plaats van te verwachten dat hij moeite voor mij doet. sindsdien ben ik én zelf veel gezellig én behandelt hij me (veel vaker) als een prinses.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s