Zomerkleding. Of het gebrek eraan.

20170527_185931
bij warm weer draag je natuurlijk je watermeloenhoed.

Vandaag ontkwamen we er niet aan: naar het durrep. Er moesten bibliotheekboeken ingeleverd en de man had een speciale naald en draad nodig. Ja, heel erg nodig. En het was warm. Boven de 22 graden-warm. Tropisch, voor Noorse begrippen.

En dat doet gekke dingen met mensen. Ze kleden zich bijna helemaal uit en gaan dan de straat op. Je hebt er geen wat-voor-pride dan ook meer voor nodig, alles wordt zonder gêne geëtaleerd.

Ik weet niet waarom. Mooier worden de meesten er niet van en de mensen die het ‘kunnen hebben’, kunnen ook echt beter de eer aan zichzelf houden en zich iets meer bedekken. Ik zit evenmin te wachten op het zien van twee wel afgetrainde billen door een panty heen, ellers takk.

Waarom moeten bij hogere temperaturen, bijna alle lichaamsdelen die beter bedekt kunnen blijven, vrijelijk rond kunnen zwieren en zwabberen? Tentoongesteld?

Zijn mensen zo op hun gemak en trots op hun lichaam dat ze denken dat het mooi is? Dat het ‘moet kunnen’? Iedereen heeft wel een spiegel of passeert een reflecterende winkelruit. Of heeft ogen. Het is niet mooi om praktisch in je ondergoed over straat te gaan.

Denken mensen dat je het frisser hebt als je zo kort mogelijke kleding aan hebt?

Dat is simpelweg niet waar. Wat fris is, zijn kleren van natuurlijke materialen die ruim zitten,

IMG_20190713_152714
mijn frisse zomeroutfit

geen spandex kruippakje waar billen uithangen en waarin elk rolletje, randje, vetje, putje of ander oneffenheidje in wordt uitvergroot voor iedereen die het wil zien, en niet wil zien.

Een lange linnen rok voelt vele malen frisser dan een kort strak spijkerbroekje. Een dunne top met langere mouwen voelt frisser dan een polyester niemendalletje.

Linnen is sowieso een geweldige stof. Milieuvriendelijker dan katoen, duurzaam, slijtvast, heerlijk fris in de zomer. Zelfs in zwart.

Enerzijds vind ik dat iedereen moet kunnen dragen waar hij of zij zich prettig in voelt maar anderzijds wil ik ook graag gevrijwaard blijven van onvermijdbare blikken op andere mensen hun cellulite, spataderen, pukkelige of harige ruggen, eelthielen, onderbillen, puttige bovenarmen of te dikke buiken. En bedankt.

Draag dat dan in je eigen tuin en doe wat aan als je je onder de mensen begeeft? Sla een katoenen sjaal over je schouders en draag iets dat langer is dan een boxershort!

Wat je draagt, zegt onbewust veel over je. Het heeft invloed op hoe anderen je behandelen, hoe je je gedraagt, wat je eet, hoe anderen zich gedragen, hoe je kinderen zich kleden…

Als je niet je hele hebben en houwen aan de wereld etaleert, houd je de eer aan jezelf. Letterlijk. Het is ook nog eens een teken van respect voor je medemens. Je wordt anders behandeld als je uitstraalt dat je jezelf respecteert.

Je fatsoenlijk kleden is geen teken van een gebrek aan vertrouwen of waardering voor je lichaam. In tegendeel: je weet dat je het niet hoeft te etaleren om gewaardeerd te worden. 

Het heeft weinig te maken met je gewicht, in elke maat is mooie kleding te vinden. Of je maat 34 of 48 draagt, is niet van belang. Elke vrouw knapt op van het accentueren of desnoods suggereren van een taille. Van het bedekken van mindere punten en het accentueren van de betere.

Ga simpelweg een jaar of zestig terug in de tijd, voor de tijd van die malle hippies die elk fatsoen overboord gooiden  en je vindt het antwoord op de vraag: ‘wat moet ik dan aan?’ 😉 Of kijk op mijn pinterestbord 🙂

(oh, en kijk even bij deze prachtig geklede mensen)

17 Replies to “Zomerkleding. Of het gebrek eraan.”

 1. Gerlinde, daar heb je weer zo gelijk in. Het lijkt wel of de mensen zich in monsterlijke zomeroutfits moeten steken om te benadrukken dat het warm weer is en niet alleen ziet het er meestal niet uit maar wat dacht je van de (zweet) geur die de mensen af en toe verspreiden en dat lijkt erger te zijn omdat ze bijna niets aanhebben. Van mij mag ook iedereen aantrekken waar hij of zij blij van wordt maar het maakt ze niet mooier.
  Jij ziet er erg leuk uit in deze mooie zomeroutfit, ik hou ook erg van deze stijl en het staat je erg goed.
  Groetjes,
  Wil

 2. Helemaal mee eens! Zelf draag ik graag lange jurken en rokken, echter met een motorische handicap (lees super onhandig) en broze botten (lees osteoporose) geen goede combinatie…..
  Dus houd ik het maar op kuitlang, ook leuk!

 3. Mooi artikel! Ik hou zelf heel veel van de mode uit de jaren 50, toen vrouwen van welke leeftijd dan ook, nog vrouwelijk waren.

 4. Mee eens hoor over die kleding met warm weer, ben zelf zeer volumineus, maar probeer toch altijd decent over straat te gaan. Laatst was het hier zo warm dat ik toch in een hemdje op mijn werk zat, dat voelde ongemakkelijk, maar was gewoon van levensbelang. Blij als het minder warm is.

 5. Oh, is je nieuwe rok gearriveerd? Super! Ik ben het verder helemaal met je eens. Hier houd ik op warme dagen mijn ogen ook liever dicht als we het durp in gaan. En ik ga je borden eens bekijken. Ben niet zo’n Pinterest gebruiker, maar wel nieuwsgierig 😉

 6. Ik kleed mezelf altijd zo, dat niemand last heeft van mijn “oneffenheden” als cellulitus, blubberbenen of zwembandje. Ik ben helemaal niet dik ofzo, maar we hebben allemaal wel een rolletje hier of kipfileetje daar. Ik draag altijd broeken, deze komen dan zeker tot over de knie bij mij! Geen denken aan dat iedereen mijn bovenbenen + achterkant gaat bekijken…Ik hou mijn hakjes netjes in orde en mn teennagels netjes gelakt want ik hou van slippers dragen. Ik merk juist hoe minder kleren je aan hebt, des te warmer je het hebt! En even he…koop goede bh’s dames….

 7. Verbaas me er ook zo over. Op een naaktstrand zouden al de onvolkomenheden me niet storen. Of wanneer ik een heel oud iemand zou verzorgen. Wat mij zo stoort is dat er geen verschil is tussen prive en openbaar. Niet alleen in de kleding maar ook in gedrag. Gekakel in die mobieltjes. Geschreeuw over straat. Keihard brullen ,vooral met alcohol op ,op een terras of in een restaurant. Geloei naar kindertjes in een supermarkt. Harde gesprekken in buurtuintjes. En al die troep die op straat gegooid word. Of nog erger in het openbaar vervoer achter gelaten
  In de tijd van de kleding op je linkjes was het al niet netjes om op straat te roken of te eten. De openbare ruimte is van iedereen wanneer dat door individuen in beslag genomen wordt is dat een vorm van diefstal in mijn ogen.

 8. 😊😊😊
  Ik schipper tussen ‘iedereen moet dat toch zelluf weten’ en ‘trek aub wat aan’. Bijvoorbeeld, toen ik in Utrecht woonde en dan in de supermarkt kwam waar mannen in alle soorten en maten met ontbloot bovenlijf rondliepen, brrrrr. Maar later dacht ik dan, waar maak ik mij druk om, laat ze. Desondanks liever iets meer gekleed, dan zo bloot

 9. Ik vind dat je een geweldige kleding-pinterest smaak hebt en ik word er helemaal door geinspireerd.
  Heb je nog meer leuke lees- kijk tips zoals die van de link die je meestuurde? Ik vind dat zó leuk / anders / nostalgisch / eigen en stijlvol!!

 10. Ik snap je standpunt en kan me soms ergeren als onze woonstraat op een vakantieoord lijkt wegens de vele bikini’s die hier dan over straat lopen (echt!). Maar anderzijds denk ik dan… och wat maakt het uit. Zoalng iedereen zich goed voelt en een ander geen kwaad doet… Dus nu laat ik het over me heen gaan en stoor ik me er niet meer aan.

 11. Ik vind heel erg dat iedereen blij mag zijn met zijn of haar lichaam, maar ook dat je echt wel wat mag bedekken inderdaad. Toen we tiener waren, was dat hele korte en zo al in. Gelukkig luisterde ik meestal naar mijn moeder als die zei ‘koop dat maar niet/trek dat maar niet aan’. En toch zie ik soms foto’s van mezelf op vakantie langs komen (gelukkig maar een of twee) dat ik denk ‘had ik maar nog wat beter geluisterd!’ Maar ja, ehm … eigenwijze tiener he, die vooral wilde dragen wat iedereen droeg.

  Gek genoeg draag ik als het heel warm is liever mijn spijkerbroek dan een rokje die ik heb liggen, die wel tot net over mijn knieën valt, maar met een erg dunne stof vanaf mijn dijen. Je ziet niets er doorheen. Maar ik voel wel alles veel meer, inclusief de zweet bij mijn knieën. Net of alles veel meer plakt. En inderdaad, dat rokje is van niet natuurlijke materialen gemaakt, en dat zit dus nog steeds warmer dan zelfs een spijkerbroek. Ik snap ook nooit dat mensen dat deel van hun lichaam dat ze bijna naakt rond lopen, op een stukje plastic na.

 12. OOO ik hartje de kleding op je pinterest. Prachtig. Ik hou zelf ook enorm van het totaalplaatje. Baret, handschoenen. En die prachtige mantels. Heb nu al weer zin in de winter 🙂

Reacties zijn gesloten.