Over (minder) eten.

Wat leuk, een gevoelig onderwerp 😉

Een jaar of wat geleden was ik wat zwaarder dan nu. Ik ging richting 38 / 40 en dat zinde me niet. Ik at simpelweg te veel terwijl mijn energiebehoefte was verminderd. Ik merk dat dat sowieso minder wordt nu de 40 dichterbij is dan de 30.

Minder eten dus, om niet als ik vijftig ben, een even zo grote kledingmaat te hebben 😉

‘Hara Hachi Bun Me’ is Japans, het komt uit het Confucianisme en betekent zoiets als dat je je voor 80% vol eet.

Veel religies en levensovertuigingen prediken matigheid, ook met eten. Want, ‘je maag voor 80% vol is goed voor de mens, die overige 20% ook nog vol eten is goed voor de dokter’ zeggen de Japanners.

Er zijn zo veel studies die aantonen dat simpelweg minder eten op zich al gezonder is en ik las dat 80% van de ziekten, leefstijl gerelateerd zijn. Je kan je kapot trainen in de sportschool maar als je rommel eet, win je er weinig mee.

Ik at wel gezond, maar simpelweg meer dan nodig. En ik voelde me daar niet goed bij. Ik ben geen mens voor diëten en omdat ik al gezond at, leek minder eten me de makkelijkste oplossing voor het probleem. En dat is het ook.

Het is zo simpel….

 • In plaats van een paar dadels en walnoten als ik trek krijg tussen maaltijden, drink ik water en at ik een wortel. Inmiddels eet ik helemaal niet meer tussendoor
 • Ik proef weinig als ik aan het koken ben, alleen als het echt noodzakelijk is en dan een klein beetje
 • Ik eet niets meer tussendoor en doorgaans eet ik niets na het avondeten
 • In plaats van zelf een ijsje te nemen, vraag ik de kinderen of ik een klein hapje van hun ijsje mag. Ik eet een in plaats van twee gebakken eieren bij de lunch. Als ik een tweede keer opschep is dat voor 90% groenten en 10% vlees of vis.
 • Ik drink geen bier meer
 • Ik eet alleen als ik zit
 • Ik eet langzaam

Ik eet vooral niet meer op de automatische piloot.

Bij wat ik eet, vraag ik me af of het de extra calorieën waard zijn. Ik tel geen calorieën maar bedenk wel of dat handje chips, dat stukje chocola of dat koekje het het ‘waard’ zijn. Zo vind ik goede patat het wel waard, maar het zwembad mayonaise ernaast niet. Een hamburger wel maar het broodje er omheen niet. Chocolade van Valrhona wel, een goedkope reep cacaofantasie, niet. Mijn zelfgemaakte boterkoek wel, koekjes van de supermarkt nooit. En deze dingen uiteraard niet dagelijks 😉

‘Ze zeggen’ dat genieten van eten in de eerste drie happen zit en ik ben het ermee eens. Als je extra aandacht besteed aan deze eerste drie happen, als je je er bewuster van bent, dan hoef je je niet 100% vol te stoppen.

Ik geef mijn lichaam soms wat langer vrij van het verteren van eten: als het lichaam altijd maar eten moet verstouwen, heeft het geen tijd voor onderhoud en schoonmaak. Een keer niet ontbijten en laat lunchen of een dag heel licht eten, is goed voor lichaam en geest.

Het negeren van honger is niet slecht. Sterker, het is heel natuurlijk dat je je dat af en toe doet. Je genen zijn er tienduizenden jaren op aangepast dit prima te kunnen hebben en het is de eeuwige toegang tot (te veel, te vet, te bewerkt) voedsel die ons ziek maakt.

Als je zoekt naar de voordelen van ‘intermittent fasting’ kom je bij vele artikelen en studies die dit onderschrijven.

Afgemeten hoeveelheden helpen ook: als ik simpelweg begin aan de pizza die ik met de man deel, eet ik meer dan wanneer ik van te voren bepaal hoe veel ik ervan genoeg vind. Ik kap meer yoghurt in mijn bakje dan de cup die ik zou willen eten. Als ik niet bedenk dat ik maar een cracker eet, eet ik er net zo makkelijk drie.

En uiteindelijk viel ik af, ik voel me nog steeds prima en na een maaltijd voel ik me nog steeds verzadigd, hetzij zelden ‘vol’. Het is simpelweg genoeg.

Hierdoor denk ik meer na wat ik eet en ik geniet er meer van. Vroeger at ik nooit crêpes (want niet gezond) maar als ik ze nu eet, eet ik een kwart. Met chocopasta. Meer hoeft niet, maar ik vind het heerlijk. De behoefte om de overige drie kwart naar binnen te werken, heb ik absoluut niet.

En nu, als ik merk dat na een periode van minder opletten er wat extra kilo’s aan me zitten, let ik even extra goed op en eet simpelweg een tijdje geen boterkoek, friet, hapjes ijs of chocola en binnen een paar dagen ben ik weer waar ik wil zijn.

19 Replies to “Over (minder) eten.”

 1. Wanneer ik van iets te veel heb gegeten blijft altijd dat nare volgevreten gevoel hangen en niet hoe lekker het eigenlijk was. Dus ik probeer, met de nadruk op probeer, ook matig te eten. Dat lukt me doorgaans wel, maar niet altijd. Ik heb, denk ik, niet zo’n uitermate goede discipline zoals jij. Nu mag ik ook niet klagen hoor, met op mijn bijna 50e nog maat 36. Maar…..ik merk ook dat het makkelijker blijft hangen. Zo’n heel strak lijf, dat vind ik minder belangrijk maar ik wil wel zo lang mogelijk mijn maat behouden. Vooral omdat ik wat kleiner ben, dan valt het ook meer op.

  1. Ja, ik vind dat volle gevoel ook echt zeer onaangenaam. Mijn moeder is 65 en heeft ook nog maat 36. Ik ben ook niet altijd zo gedisciplineerd hoor, daarom moet ik af en toe ook een paar dagen inhouden….
   En ook, alles blijft op mijn buik hangen. Met mijn ielig kuiten en polsjes geeft me dat het figuur van een erpel met satehprikkers.

  1. Ja, ik ben heel blij dat ze een moeder zien die geniet van eten en blij is met haar lichaam, in plaats van een die (vr)eet, Sonja Bakkert en klaagt 🙂

 2. Je afvragen of het je de calorieën waard is, doe ik ook. Veel dingen denk ik dan toch: Laat dan maar zitten eigenlijk. Het is het me dan niet waard. Fijn dat je nu goed op gewicht bent.

 3. Oh jee, stuur eens een dosis van die zelfcontrole op 😉 De laatste 6 maand ging het hier mis en ga ik voor het eerst richting 40. Nu opnieuw aan het opletten op de porties. Toen ik vlees at, at ik minder (ik lust het niet). Nu als vegetariër eet ik alles graag en heb ik veel meer moeite met mate.

  1. Serieus, jij bent zo mooi en slank.
   At een tijdje veganistisch en toen had ik altijd honger. Snap niet hoe mensen dat voor elkaar krijgen. En zonder heel de tijd opgeblazen te zijn van de peulvruchten… ?

 4. Nou, wat een gezelligheid, Michelle. Fijne dag nog he? 😉

  Hier nog wel een lange weg te gaan…eten is bij mij nog weleens gelinkt aan emoties. Of erger nog: verveling. Scheelt al dat ik dat inmiddels weet van mezelf. Maat 36 zal het nooit worden, maar ik wil er wel graag een broekmaat vanaf. Dan zit ik weer in mijn maat van voor de laatste zwangerschap. En ik vind het belangrijker dat ik over de hele linie gezond leef en eet. Een crashdieet of calorieën tellen, past niet bij mij.

  1. Nee precies…. Hoop dat je daar na de zomervakantie weer de rust voor kan vinden. Het was ook heel de tijd wel wat, praktisch sinds ik je ken…. het is makkelijk om jezelf te vergeten en dingen op de automatische piloot te doen. Gezondheid is idd veel belangrijker dan een gewicht op een weegschaal.

 5. Pfff, ik word gek als ik honger heb. Ik word kribbig. Doordat ik veel sport heb ik een grotere honger dan gemiddeld. Jouw eetwijze is mooi in theorie maar ik zou/kan het geen (halve) dag volhouden. Ik heb maat 38 maar eet ook iedere dag zeker 3 koeken🙀.

  1. Intensief sporten zal zeker schelen. Hoewel ik op een gewone dag makkelijk aan de 10,000 stappen kom, dus op mijn bip zitten doe ik niet veel maar intensief sporten vind ik een gruwel, haha.

 6. Die discipline, daar zou ik vaak ook nog wel wat meer van willen hebben 😉 Want als ik kijk waar het mis gaat, is het inderdaad niet het eten zelf. Ik weet prima wat gezond is en wat niet. Maar als er dan oreo’s op tafel komen bij een avondje Dungeons and Dragons, merk ik toch vaak dat ik er alsnog meer eet dan ik van plan was bijvoorbeeld. En een oreo is helemaal niet erg, maar een halve rol wel. Zeker als je bedenkt dat zelfgemaakte koekjes veel lekkerder zijn, en die calorieën dus veel meer waard zijn.

  Meestal denk en eet ik dus ook hetzelfde. Niet helemaal vol eten, maar gewoon genoeg. Koekjes uit de supermarkt halen we zelf al nooit in huis, want die zijn eigenlijk niet zo veel calorieën lekker. Als we al mayonaise ergens bij eten, maken we het zelf en afgepast – eigenlijk begonnen uit noodzaak, want die uit de supermarkt wordt gelig gekleurd met paprika, en man is daar allergisch voor. Laat hij nou net degene zijn die het gekst is op sausjes overal bij … Eten is een bouwstof en/of iets om van te genieten, niet gewoon maar vulsel. Sinds we zo eten zijn we ook allebei aan het afvallen.

  Oh ja, en niet lopend eten is ook heel erg Japans trouwens. Daar is het not done om lopend te eten. 🙂

  1. Sorry, je zat in de spam. Of all people! Fijn dat jullie een manier hebben gevonden die bij jullie past. En ik heb het ook hoor, soms (vr)eet ik ook een halve reep chocolade op als het voor me ligt. Terwijl ik er niet eens zo om geef, dus hoe stom is dat. Niet kopen helpt het beste 😀

   1. Tssss moet ik ook niet zo spammen! 😛
    En inderdaad, niet kopen werkt het beste, hier ook. Als ik dan zin heb in snaaien, komt er ook nog een ‘is dat het naar de winkel gaan waard?’ bij. Meestal niet.

 7. Las ergens dat de hoeveelheid van het kommetje van je handen een goede maat zou zijn die bij je past. Maar of dat dan drie of zes keer per dag is 😉

 8. Wat een discipline. Ik lig natuurlijk een groot deel van de dag plat maar helaas vertaalt dat zich niet in minder eetbehoefte. Ik let wel goed op, eet heel gezont maar evengoed is er meer van mij dan ik wil.

 9. Wij zijn sinds half februari begonnen met weinig tot geen khd en veel vet en eiwitten. Het gaat goed, voelen ons veel energieker, er zijn talloze centimeters weg gesmolten en ook wat overtollige kilo’s. Ik ben niet dik, voelde me niet lekker bij mijn gewicht ( bijna 80! ) Ben nu 7 kilo kwijt en voel me super. Kan het iedereen aanraden, en idd iets minder eten dan je gewend bent, en natuurlijk gaat je maag knorren en vragen om meer en zoet eten. Geef er niet aan toe, na een paar weekjes is je lichaam eraan gewend en krijg je die pizza echt niet meer op!

 10. Zorg dat je een bepaalde leegte in het leven niet vult met eten maar met dat wat je echt wil. Ik denk zelf dat dat belangrijk is.

Reacties zijn gesloten.