Vereenvoudig je leven: persoonlijke verzorging

black and brown brush on saucer
Foto door Daria Shevtsova op Pexels.com

Wij moeders stellen onszelf makkelijk als laatste in de rij van mensen om aandacht aan te geven. Het is in onze cultuur ook al snel gezien als overdreven luxe en aanstellerij om een schoonheidsspecialiste, manicure of masseur te bezoeken. Nu houd ik zelf absoluut niet van vreemde mensen die aan mijn lijf plukken, dus de keuze om dat niet te doen is snel gemaakt. Gelukkig kan je een boel zelf doen, met beperkte middelen. Je bent die aandacht waard en je voelt je een stuk beter als je je lijf goed verzorgt.

Het is jammer dat we heel geobsedeerd zijn met de nieuwste trendkleuren en formules van foundation terwijl we erg weinig doen om te zorgen dat de ‘ondergrond’ zo mooi mogelijk is. Waarom heb je een vale teint die je wil bedekken met toner, poeder, foundation en noem maar op? Waarom zou je twee centimeter lange ‘klauwen’ over je eigen nagels willen plakken?

De huisgemaakte mogelijkheden zijn eindeloos maar ik houd het zelf zo eenvoudig mogelijk en gebruik dingen die geen kwaad kunnen als ze door de afvoer worden gespoeld.

Een paar dagen geleden zagen we hier vlakbij een heuse dolfijn driemaal boven het water uitspringen… en dan besef ik eens te meer hoe zuinig we moeten zijn op de aarde. Niets hoeft te lijden omdat ik er beter uit wil zien.

Eenvoudige verzorging voor het lichaam:

‘Drybrushen’ of droogborstelen is echt geweldig. Ik gebruik hiervoor geen officiële borstel maar een schoenpoetsborstel van La Droguerie Ecologique, de achterste op deze foto. Harder dan een babyborstel moet hij niet zijn.

Je borstelt voor het douchen je droge huid vanaf je voeten naar je benen, je armen en je lijf met ronddraaiende bewegingen. Dit is goed voor de celvernieuwing, je vel wordt er heel erg zacht van. Het verstevigt, helpt afvalstoffen afvoeren en het is ontspannend. Het zou ook cellulitis verminderen maar dat heb ik toch al niet (meer) 😀 Hier meer over ‘dry brushing’.

Douchen eindig ik altijd met een halve minuut koud water. Goed voor de bloedsomloop en de weerstand. Na drybrushen en koud douchen voel ik me altijd zo vol energie en ontspannen. Het is magisch 🙂

En soms scrub ik met gewone suiker onder de douche. Koffiedik kan ook, maar dat heeft de neiging om zich in hoekjes te verstoppen. Suiker lost op en is weg. Er zijn allerlei recepten met (kokos)olie als basis voor een scrub, maar ik heb geen zin om daarna een half uur bezig te zijn met het schoonmaken van de douche.

Daarna smeer ik met olie, momenteel avocado-olie, soms met amandel / jojobaolie of walnootolie.

Eenvoudige verzorging voor voeten:

Ongeveer wekelijks neem ik een voetenbad met epsomzout, dat is ontspannend en zorgt dat je wat meer magnesium in je lijf krijgt. Als je zwanger bent kan je last krijgen van kuitkrampen, dit is een ideaal middel hiertegen, maar ook ‘restless legs’ zijn ermee geholpen. Je hebt makkelijk een tekort aan magnesium en dit is een goede manier om het aan te vullen. Vervolgens maak ik ze netjes met zo’n oversized vijl. Als ik iets vies vind, zijn het eeltige voeten. Hu en Br!

Daarna insmeren met olie en dikke sokken aan om het in te laten trekken en oh, zacht en poezelig.

Eenvoudige verzorging voor je gezicht:

Wat je in je lijf stopt, zie je goed aan je huid in je gezicht. ’s Ochtends drink ik een groot glas water, wat appelazijn en een lepel olijfolie. Ik eet nauwelijks suiker of tarwe en drink geen alcohol meer. Koffie beperk ik tot twee kopjes, ’s ochtends. Dit maakt een groot verschil. In de loop van de dag drink ik ook veel water, al dan niet met citroen.

Mijn gezicht doe ik met een mengsel van nootmuskaat en melk. Je gezicht wordt er heerlijk zacht van. Soms scrub ik ook met suiker, maar voeg eerst wat water toe zodat de suiker een beetje oplost. Die grote suikerkristallen op je gezicht zijn namelijk te ruw. Scrubben met havermout werkt ook fijn; gewoon havermout mengen met water en op je gezicht wrijven.

Gezichtmaskers zijn meestal gebaseerd op kaolin klei en water. Met een halve kilo van dat poeder doe je jaren en maak je voor een fractie van de prijs en het afval van ‘gewone’ maskers, je eigen. Recepten genoeg op internet. Dit poeder verwijdert slechte stoffen uit je huid en bevat veel goede mineralen.

Make-up verwijderen doe ik met de ‘oil cleansing method’. Je smeert olie op je hoofd en verwijdert er je make up mee, en dat veeg je af met een doekje met zo heet mogelijk water. Er is heel veel informatie op internet over welke olie voor welk huidtype. Niet elke olie is even geschikt.

Daarna was ik mijn gezicht met Dr. Bronner tea tree-zeep (een klein druppeltje is ruim voldoende) en gebruik ik rozenwater om de laatste sporen te verwijderen. Het is nagenoeg afvalvrij en werkt perfect.

In de zomer gebruik ik factor vijftig op mijn gezicht en hals en anders factor 20. Ik heb een dunne lichte huid en zie er snel uit als een verrimpelde aardappel als ik het niet doe. Niet charmant.

Eenvoudige verzorging voor je haar:

Ik was mijn haar of met roggemeel, of met Urtekram shampoo voor blond haar. Soms smeer ik een eigeel in mijn haar, als masker. (uitspoelen met lauw water, ter voorkoming van omelet in je haar ;)) Er zijn allerlei zelfgemaakte maskers te maken met spullen die je gewoon in je voorraad- of koelkast hebt liggen.

Eenvoudige verzorging voor je handen:

Zorgen dat je handen niet lelijk worden, is het belangrijkste. Water, aarde, schoonmaakmiddelen: niet bevorderlijk. Daarom draag ik tijdens het afwassen, schoonmaken en tuinieren handschoenen. Tip: de duurdere huishoudhandschoenen kopen scheelt je veel, op de langere termijn.

In momenten van ledigheid smeer ik ze in met olijfolie, of handcrème als ik dat toevallig heb liggen. Geregeld geef ik ze wat extra aandacht: eerst goed schoonmaken met een nagelborstel, daarna een ‘badje’ van warm water met olijfolie en eventueel wat etherische olie. Met een wattenstokje kan je je nagelriemen wat op hun plek duwen als je handen een minuut of tien hebben geweekt. Daarna vijl ik mijn nagels en smeer mijn handen in met olie of crème. Je maakt de binnenkanten zachter door de scrubben met koffiegruis of suiker.

Wel… dat was het wel zo’n beetje voor de meest voorkomende dingen 🙂

4 Replies to “Vereenvoudig je leven: persoonlijke verzorging”

  1. Zo fijn al die “vereenvoudig je leven” stukjes die je schrijft! Heerlijk! Kijk er dagelijks naar uit, en ga er dan ook ff voor zitten. We lezen ze nu samen, manlief en ik. We hebben er samen echt iets aan. Je hebt ongelooflijk goede inzichten en tips. Heel fijn! Dank je wel!!🙏🏼🥰.
    Ben benauwend wat er nog meer vereenvoudigen onderwerpen er komen ?
    Wens je een mooie dag!🌺

  2. Ik las te snel en dacht dat je je huishoudhandschoenen insmeert met olijfolie of handcreme en dan het badje van warm water, bij de nagelriemen begreep ik dat je het inmiddels over je handen had en dat ik weer eens te snel zit te lezen 🙂 ( ik kan zo een lol hebben in mijn eentje)
    Ik lees je blog graag!

    1. Hehe, ik zou het ook gewoon zo opgeschreven kunnen hebben hoor, wat dat betreft ben ik een chaoot. Maar ik herken dat, en het dan gelijk voor je zien ook 😀

Reacties zijn gesloten.