H0e leef je minimalistisch en zuinig?

green tree beside roadway during daytime
Foto door Pixabay op Pexels.com

Argh, ik wilde dat zo graag weten. De code kraken. Want ondanks dat er heel veel blogs zijn over minimalisme en besparen, blijven de details van hoe en wat precies, meestal nogal vaag. En daarbij laten we zien wat we willen laten zien.

Het antwoord is dat er -volgens mij- geen pasklaar antwoord is. Het is een kwestie van tijd, geld, energie, zin, voorkeuren, vaardigheden, gezinssamenstelling en nog wat variabelen. En het verandert voor de persoon zelf ook.

Tien jaar geleden kon ik soms voor zeventig euro per week boodschappen doen, nu kost het me het dubbele en heb ik een goedkope week.
Tien jaar geleden was ik met eens in het half jaar een marktplaatspakket klaar voor twee kleine kinderen, nu is tweedehands me vaak simpelweg te veel gedoe en precies wat ik niet nodig heb en koop ik wat we nodig hebben, nieuw.
Tien jaar geleden had ik nog heel veel dingen die ik toen niet weg kon doen maar inmiddels heb ik me bevrijd van al die ballast en voelt mijn leven aangenaam, kalm en licht.
Tien jaar geleden hadden we twee inkomens die we op kregen, nu leven we van een inkomen en hebben vaak geld over.

Maar hoe precies… Een ander koopt misschien wel alle kleding tweedehands, maar gaat op een dure vakantie. Weer een ander schuwt de meeste huishoudelijke apparaten, maar neemt wel een gigantische verbouwingsklus op de nek. Een volgende kan niet anders dan in de dure randstad blijven wonen en koopt een duur huis omdat dat ook een enorme verbetering is in het welzijn van haar kinderen die tegen de muren opvlogen in het appartement.

Wat is zuinig, wat is minimalistisch, wat is eenvoudig? Ik denk simpelweg de invulling die iemand er zelf aangeeft. In mijn ogen zijn mijn ouders enorme big spenders, vergeleken met hun ‘peers’ leven ze erg eenvoudig. Wat ik vroeger minimalistisch vond, vind ik nu overdadig.

Ik heb nog zelden behoefte aan meer. Ja, meer eenvoud, meer kalmte, meer rust.  Maar niet meer spullen, meer afleiding, meer contacten, meer van wat de maatschappij zegt dat ik moet.

En elke dag maak je kleine beslissingen. Beslissingen om iets te doen of te laten. Iets te kopen of niet te kopen. Te eten of niet te eten. Te zeggen of niet te zeggen. Om iets te accepteren of te weigeren. Met een minimalistische levensinstelling leidt misschien niet elk besluit dat je neemt tot een eenvoudiger leven, maar het grote deel van de dingen die je doet, wel.

En dan ‘opeens’ realiseer je je dat je leven is geworden zoals je wilde. Een leven zonder de ‘ketens’ van overbodige spullen, koophuis, kinderopvang, dubbele baan en tig andere verplichtingen, in het land waar je negentien jaar van droomde om te wonen. Met lage vaste lasten en de wetenschap dat je eenvoudig met nog minder kan. Met de liefde van je leven en een prachtig gezin.

Een hobbelig pad. Links waar de meeste rechts gaan. Afdwalen en weer terugkeren. Struikelen en weer opstaan. Er is geen one size fitts all-formule. Maar als je je bij je eigen dromen en idealen houdt en met open blik kijkt naar hoe anderen op een soortgelijke reis het doen en welke mogelijkheden je wel hebt, kom je uiteindelijk waar je wezen wil.

Om vervolgens weer verder te gaan 🙂

3 Replies to “H0e leef je minimalistisch en zuinig?”

  1. Prachtig geschreven Gerlinde…..weer een pareltje!
    Fijn dat jullie de droom hebben kunnen waarmaken en er ook van genieten want dat moet je altijd maar afwachten hoe het uitpakt.
    Tevredenheid, eenvoudig leven, doen met wat er is, rust en blij zijn met jullie mooie gezin met gezonde kinderen. Wat wil een mens nog meer….

Reacties zijn gesloten.