Regen, schuren, houten huizen en havermoutbrood.

Het is enorm nat buiten, dus we blijven maar even binnen tot na de lunch. De dagen zijn nu elke dag tien minuten korter dan een paar maanden geleden en ik geniet van het begin van de herfst. Als we eenmaal buiten zijn, blijkt het meestal lang niet zo ‘erg’ als het er vanuit binnen uitziet.

Opknappen

Ik heb de salontafel en eettafel ontdaan van witte verf en in de gekookte lijnolie gezet. De whitewash was leuk maar met de kinderen die aan tafel verven en knutselen te besmettelijk. Als de tafel verzadigd is met de olie, trekt er ook niets meer in. Het zou niet de eerste keer zijn dat er een pot inkt overheen gaat.

IMG_20190910_093131

IMG_20190910_093147

Ondertussen heb ik een grote pan bramen opstaan, dat wordt bramensap en zeven kilo appels die ik kocht voor 20 kronen, voor appeljam en appelstroop. Als het lukt. Ik doe ook maar wat.

Je hoeft niet te kunnen wecken om zelf zulke dingen te maken. Je vult glazen potten voor 4/5e met sap of appelmoes. Je laat ze bevriezen en eenmaal bevroren, draai je de deksels erop. Ik heb nog nooit meegemaakt dat er een pot knapte. Het heeft niet de charme van een rij zelfingemaakte potten met zomerse overvloed op de plank maar och… het is wel makkelijk.

Een snel broodrecept

Ik maakte ook heel lekkere broden. En ze zijn zo eenvoudig om te maken want je hoeft het niet zo lang te kneden.

Hier het recept:

 • Meng 1,5 liter lauw water met
 • 1 pakje gist en
 • 2 tl zout
 • 400 gram havermout en
 • 700 gram grof volkorenmeel en
 • 1 kilo tarwebloem

Je krijgt dan een behoorlijk nat deeg. Veel deeg. Je kan wat meel toevoegen als het echt te nat is maar zeer klef moet het zijn.

Laat dat staan tot het ongeveer tot dubbele grootte is gerezen. Verdeel het deeg over drie bakvormen en laat wederom rijzen onder een vochtige doek. Goed na laten rijzen is het belangrijkste. Daarna bak je ze ongeveer 45 minuten op 200 graden op de onderste rand van de oven.

Heel stevig, lekker en ideaal voor lunchtrommels. Want compact.

Hout boven electriciteit

Vanavond worden er twee grote pallets met eikenhout geleverd. Bomen kappen is niet ideaal maar uiteindelijk geef ik mijn geld liever aan een privaatpersoon dan aan de grote energiemaatschappijen en een beetje stoken moeten we toch in de winter. Daarbij mijn liefde voor houtvuurtjes en het voordeel viel uit in de houtkachel in plaats van de warmtepomp. Ik houd ervan als het koud is als ik opsta, van de kachel aanmaken en een langzaam warm wordende kachel mijn eerste bakje koffie te drinken…. ♥

En speaking of which…

Ik heb een tijdje vooral kleding gekocht bij de winkel. De kinderen hebben een behoorlijk minimale garderobe en ik koop liever iets wanneer ik het nodig heb, dan me met enorme stapels kleding bezig te houden die toch niet gedragen worden.

Maar ook dat ging me weer tegenstaan. Niet alleen de prijs maar ook het feit dat ik mijn geld naar internationale ketenwinkels breng die in andere delen van de wereld de boel lopen te verpesten. En hier ook natuurlijk, menig zelfstandig ondernemer is door deze winkels ‘uit de markt gedrukt’.

Dus ben ik maar weer terug bij de kledingpakketten. Ik kom zo zonder auto door de weeks ook nog maar zelden bij de kringloop dus dat schiet ook niet op. Het is een beetje zoeken naar pakketten zonder Anna en Elsa en emoticons maar uiteindelijk heb ik geloof ik wat gevonden.

Bijna zero waste katten…

Verder bestelde ik plantaardig composteerbaar kattengrid en graanvrij kattenvoer bij Zooplus. Het kattenvoer komt in plastic, maar de tien-kilo zakken kunnen worden gebruikt als vuilniszak. Niet ideaal, maar goed genoeg. In de supermarkt hebben ze weliswaar kattenvoer in karton maar daar zit zo veel rotzooi in…

Een mooi boek…

Bij de bieb leende ik een leuk boek van een dame hier uit de buurt. Zij is gek op oude houten huizen en was dan ook hoogst beledigd toen iedereen hier zijn oude ramen verving door dubbel glas. Na twee jaar in een huis met deels enkel glazen ramen en geen moderne isolatie, kan ik die mensen niets kwalijk nemen, maar ik ben met haar eens dat die oude dingen veel meer charme hebben.

Dit boek gaat over oude zomerboerderijen. Een ‘seter’. Vroeger werd het vee meegenomen de bergen in om daar te grazen in de zomermaanden. Een aantal is nog in gebruik maar de meeste al decennia lang onbewoond en dus helemaal vervallen. Zo zonde… In het boek veel voorbeelden van setre die volgens de oude regelen der kunst worden opgeknapt.

Het wakkerde meteen mijn droom van een eigen kleine oude boerderij weer aan…  🙂

De handtekening van koning Harald, rechtsboven de eerste bladzijde hebben we ook vlakbij ons huis. Het is in steen gehouwen en verguld. Hier vlakbij hoort de handtekening bij een huis waar iemand woonde die mede verantwoordelijk was voor het feit dat de Duitsers geen atoombom konden maken.

IMG_20190910_093811

IMG_20190910_093830

En nu ga ik eens even iets nuttigs doen. Was ophangen, soep maken voor de lunch, eieren koken en kijken of de post al geweest is. Jeej 🙂

2 Replies to “Regen, schuren, houten huizen en havermoutbrood.”

 1. Succes met je appelsap en stroop! Wanneer ik even op internet neus zou dat niet zo moeilijk moeten zijn. Ik heb net een pan druiven gekookt. Eerst wilde ik de druiven (van eigen rank) wegkieperen want er zit dit jaar heel veel meeldauw in. Maar vanmorgen heb ik toch maar gesorteerd en hield nog een pannetje over. Inmiddels staat het uit te lekken in de zeef. Ik denk dat ik er net 1 glas druivensap aan over houd 😅 Maar wat zal dat lekker smaken! 😄

 2. Wat een prachtig boek, heerlijk om bij weg te dromen.
  Zelfgemaakte appelmoes is toch wel de allerlekkerste.
  Wat slim om sappen gewoon in te vriezen! Dat ga ik ook proberen 😀

Reacties zijn gesloten.