Zes zuinige zaken.

white ceramic cup with brown liquid on brown wooden table
Foto door rawpixel.com op Pexels.com

Geen idee of het een serie wordt, maar het allitereert goed toch?

Er zijn zo veel bespaartips op internet, maar veel zijn het zelfde. Ledlampen, niet te lang douchen, bla. Ik weet ook niets nieuws, eigenlijk 😉 Maar veranderingen die je lang genoeg volhoudt, worden vanzelf gewoontes en dat valt pas op dat je het anders doet, als iemand doet wat jij vroeger ook gewoon vond.

Ik probeer me wel bewust te zijn van mijn voornemens om zuinig te leven. ’s Ochtends, in dat heel fijne half uurtje voordat iedereen wakker wordt schrijf ik vaak mijn voornemens voor die dag op. Wat ik ga maken met wat er nog in de koelkast ligt, dat ik me voorneem niet op internet te kijken naar leuke dingen….
Want ook biologische en ecologisch verantwoorde dingen zijn nog steeds…. dingen. Die we dus niet nodig hebben.

Daarom maar wat dagelijkse zuinige dingen… gewoon, daarom.

 • Ik maakte een tomatensoep van twee uien (laten caramelliseren), courgette, tomaten (zonder zaden), een pakje tomaten, een pot tomatensaus en de donkergroene uiteinden van drie preien, die ik eerder in een ander gerecht had gebruikt. Zonde om weg te gooien, dit groen. De tomatensoep was gisteren het avondeten van de kinderen, vanmiddag mijn lunch en vanavond pastasaus (want best stevig). Tip: bewaar ‘afval’ van groenten voor in soep
 • Ik probeer mijn koffie-afhankelijkheid weer eens eronder te krijgen. Soms drink ik wekenlang alleen ’s ochtends een kopje en opeens zijn het er weer vier of vijf op een dag. Nu inmiddels nog maar drie 😉
  Ik maak een hele pot thee met een zakje voor een kop, maar ik vind dat sterk genoeg. Water ‘kook’ ik door het simpelweg in het koffiezetapparaat te doen zonder het koffiefilter erboven te zetten, en de kan schoon te maken zodat het geen koffiesmaak krijgt. Scheelt me een apparaat op het aanrecht en het is wel zo makkelijk.
 • Bij de kringloop kocht ik een mooie frisse thermosfles voor dertig kronen. Ik gooi koffie hier als hij klaar is, direct in over. Scheelt stroom (maar ik heb geen idee hoe lang de ‘terugverdientijd’ is), scheelt in de gaten houden op het apparaat niet afslaat en het is een thermosfles die handig is als we på tur gaan.
 • Ik kocht andere schoonmaakdoekjes. Ik had -heel fout- microvezeldoeken van poyester en die vind ik fijn maar ik heb ze (ze waren aan hun einde) vervangen door bamboe microvezel.
  Die meuren nauwelijks maar maken geweldig goed schoon en na een spoelbeurt met azijn kunnen ze met de gewone was mee op lage temperatuur. Dat scheelt elke week een was met doekjes draaien op 70 graden. En nee, ik denk niet dat ik er ziek van word, en nee, ik ben er nooit ziek van geworden en nee, ik kan er niet wakker van liggen dat er een bacterie overspringt ofzo. Hygiëne is overrated. In de westerse wereld in elk geval.
 • Ik bouwde een enorme houtstapel in huis. Het hout wordt zo goed droog en brandt beter, dus is er minder nodig. En bovendien word je er ook warm van, vijftien manden vol hout naar binnen sjouwen.
 • We hebben een grote bak bramen geplukt. Dat wordt vanmiddag een bramen-kruimeltaart. En dan niet met meel en suiker maar met havermout en zelfgemaakte appelmoes. Het fruit is op, op twee sneue bananen na, maar zo hebben we in elk geval weer twee dagen iets verantwoords voor praktisch niets.

 

2 Replies to “Zes zuinige zaken.”

 1. Hygiëne is heel zeker overrated, mensen doen er echt panisch over tegenwoordig. Mijn ervaring: hoe minder ik me druk in maak in bacteriën, hoe minder ik ziek word 😉 Succes met de koffie, ik weet hoe moeilijk dat is!

 2. Ik maak me ook niet zo druk over die poetsdoekjes hoor! Ik was maar 1x in de zoveel tijd een kookwas en alleen maar als ik aan de randjes van de wasmachinetrommel zie dat het nodig is. Verder altijd op 40c. Dat loopt wel los met die bacteriën. Daar zijn we veel te panisch over tegenwoordig.
  Maar echt gekookt water vind ik toch wel lekkerder voor thee. In ons koffiezetapparaat haalt het water het kookpunt niet. Wat overigens wel weer veel gezonder is met koffie. Thee zoals het hoort, op de Engelse sterkte zeg maar, krijg ik ook niet weg.

Reacties zijn gesloten.