Effectief organiseren

black and white restaurant lunch kitchen
Foto door Tinyography op Pexels.com

Ah, orde. Overal een plaats voor en alles op zijn plek. Wat fijn. Toch, met alles op zijn plek leggen kan je een hele dag vullen en dan nog niet klaar zijn. En dat is niet de bedoeling: je wil meer gemak en minder gedoe, niet meer.

Ik ben van mening dat een opgeruimd huis veel minder tijd kost om te onderhouden dan een rommelig huis. Je bent minder tijd kwijt aan dingen zoeken. Je hoeft nergens omheen te werken. Je pakt makkelijker grotere dingen aan: een leeg aanrecht en alles voor het grijpen nodigt veel meer uit tot bakken dan een vol aanrecht en stampvolle kastjes. Je hoeft nooit na te denken waar iets hoort en of je iets nu wel of niet op gaat ruimen want alles moet simpelweg terug op zijn vaste plek. Je hoeft kinderen minder af te blaffen als ze weten dat schoenen altijd in de gang horen en nooit bij de achterdeur.

Maar hoe?

Denk aan het ideaalbeeld

Een huis zonder rondslingerende zooi, dat bijna zichzelf opruimt. Maar net niet helemaal šŸ˜€ Als je dat wil moet je er ook wat voor doen. Hoe netter ik het houd, des te makkelijker het is. Des te minder werk. Des te meer ik kan ontspannen en leuke dingen kan doen. Een huis met rommel geeft me altijd een onaf gevoel. Het idee dat ik nog iets moet. Anderen kunnen daar prima tegen, ik absoluut niet. En daar zit maar een ding op: alles netjes organiseren.

Heb geen rommel.

Ruim op, ruim nog meer op, ruim nog een keer op. Alles dat je niet minstens wekelijks of anderszins regelmatig gebruikt, is overbodig. Onthoud dat je weinig nodig hebt om goed te leven. En: dat je iets gebruikt wil nog niet zeggen dat je iets echt nodig hebt. Als je er geen plek voor hebt, maak dan een goede plek. Of doe het ding weg.

Bewaar geen oud papier

Een koelkast of prikbord vol papieren rommel is niet nodig. Zet afspraken in je agenda of telefoon en gooi het papier weg, eventueel nadat je er een foto van hebt gemaakt. Schift kindertekeningen regelmatig en bewaar de mooiste in een accordeonmap. Betaal rekeningen direct en doe eens per twee weken een kwartiertje administratie. Lees tijdschriften en geef ze direct door.

Gebruik een grote mand voor losse spullen

Ook met weinig spullen slingert er hier geregeld van alles. Gehaakte tasjes, knuffelbeestjes, haarbanden, plastic poppetjes, legoblokjes… Ik heb in de ‘kelder’ een grote mand waar ik alles vanaf een afstandje ingooi. Eens in de paar maanden zet ik hem neer en laat iedereen zijn spullen eruit halen en opruimen. (soms nadat ik zelf eerst de onzin er tussenuit heb gevist)

Gebruik losse manden voor elk kind

Om ze in op te bergen? Nee.

Tussen de twee trappen in heb ik vier manden voor schoon wasgoed en andere dingen die niet handig zijn om in een grote mand te dumpen. Elke dag legen de kinderen zelf de manden. Wat ze niet opruimen, ruim ik op. Ha!

Nog meer manden: verzamel alles dat niet op zijn plek ligt in een… mand

Als ik de kinderkamers opruim of de woonkamer na een dag in het weekend, pak ik een grote mand en doe daarin alles dat niet op zijn plek ligt. Kleding, kopjes, speelgoed, gereedschap, het bandje van de kat, boeken… Zo is in een paar minuten alles opgeruimd. Vervolgens sorteer ik de dingen en ruim ze op.Ā  Gaat veel sneller dan alles een voor een opbergen.

Verlaat niet de ruimte waar je opruimt

Bezig in de keuken? Blijf dan in de keuken. Ja, heel ongeĆ«mancipeerd šŸ˜‰ Maak af waar je mee bezig bent. Dat je niet een handdoek in de was gaat leggen, vervolgens de droger uitruimt, wat dingen naar boven draagt, daar de bedden gaat afhalen en vervolgens overal in huis een chaos hebt gemaakt.

Geef alles een plek

Zet een blikje neer voor muntgeld. Timmer een sleutelrek. (sla spijkers in een plank of iets chiquers). Hang extra haken op voor jassen en rugzakken. Leg een bakje bij de wasmachine voor wat mensen in broekzakken laten zitten. Hang haken over deuren voor hondenriemen, reflexvesten en paraplu’s. Investeer in een opbergdinges voor in een lade.

Ruim het meteen op.

Moet je toch een keer doen en beter meteen, dan je er eerst nog zes keer aan storen en je afvragen wat je ermee moet en verzuchten dat het nooit eens netjes kan blijven. Als je in een ruimte komt, neem dan (voor zover mogelijk) altijd iets mee dat daar niet hoort en zet het op zijn plek.

Ruim het niet meteen op.

Want je kan je hele dag wel volmaken met dingen achter andere mensen hun derriĆØre aan dragen maar dat is niet het idee van makkelijk georganiseerd zijn.

Houd dingen op een handige plek

Waar je ze gebruikt, dus.

Creƫer routines die bij jou passen

Goede tips zijn altijd fijn maar je weet zelf het beste waar bij jou de zooi zich ophoopt en waar je te lang mee bezig bent op een dag of waar je je het hardste aan ergert in je eigen huis. Ga hiervan uit bij het maken van veranderingen in je eigen leven.

Laat je gezin hun eigen taken uitvoeren

Ook kleine kinderen kunnen prima helpen: hun schoenen wegzetten, hun rommel opruimen, spullen in de vaatwasser zetten, hun bed opmaken, kleren in de wasmand doen en zulke dingen.

Het is misschien makkelijker om het zelf even te doen -en soms doe ik dat ook- maar daar leren ze niets van. En ik ben vrij makkelijk: als zij het niet de moeite waard vinden iets op te ruimen na herhaald verzoek, ruim ik het op. (ik gooi zelden iets echt weg, maar ze weten dat ik het wel zou kunnen doen)

Ga fijne dingen doen.

Want daar gaat het om. Niet om opruimen.

 

Gepubliceerd door

Gerlinde - eenvoud.home.blog

Ik blog over eenvoudig en minimalistisch leven in Noorwegen, met mijn vier kinderen en man met zevenhonderd hobby's. Ik houd van natuur, houtvuur, koffie, metal, schrijven, lezen, bloggen en dingen heel omslachtig zelf doen terwijl ik het gewoon lekker makkelijk in de winkel kan kopen.